Ακρόαση Νέας Διοίκησης Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων
Η νέα διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη (26/6) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για ακρόαση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα προτεινόμενα μέλη είναι:
- Γεωργία Αϋφαντοπούλου: Δρ. Πολιτικός Μηχανικός Συγκοινωνιολόγος, ερευνήτρια πρώτης βαθμίδας και Διευθύντρια Ερευνών στο ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ. Προτείνεται για τη θέση της Προεδρίας της ΡΑΣ. Έχει 35 χρόνια εμπειρίας στον σχεδιασμό και τη διαχείριση συστημάτων μεταφορών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει σε πλήθος εθνικών και ευρωπαϊκών έργων που αφορούν τη ψηφιακή μετάβαση των μεταφορικών συστημάτων.
- Μιχάλης Χρυσομάλλης: Ομότιμος Καθηγητής του Δικαίου της ΕΕ στη Νομική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, προτείνεται ως Αντιπρόεδρος.Έχει υπηρετήσει ως Κοσμήτορας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις όπως αυτή του διευθυντή τομέα με εξειδίκευση στα ζητήματα κράτους δικαίου.
- Στυλιανός Ευσταθιάδης: Πολιτικός Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος, προτείνεται ως τακτικό μέλος. Διαθέτει εκτενή εμπειρία στη μελέτη συγκοινωνιακών έργων καθώς υπηρέτησε στο παρελθόν ως Πρόεδρος της Επιτροπής που διερεύνησε σιδηροδρομικά ατυχήματα.
- Πέτρος Παπαγιαννάκης: Διευθύνων Σύμβουλος του ισπανό-γαλλικού Διαχειριστή Υποδομών Línea figueras Perpignan, προτείνεται επίσης ως τακτικό μέλος. Έχει διαχειριστεί σιδηροδρομικά έργα σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ισπανία ενώ συμμετέχει ενεργά σε συμβουλευτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Γεώργιος Στεφανίδης: Καθηγητής Μεταφορών που προτάθηκε για τακτικό μέλος. Η συμβολή του στην εθνική στρατηγική για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών είναι αξιοσημείωτη καθώς έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα σχετικά με τις τεχνολογίες παρακολούθησης των μεταφορών.
“Η νέα σύνθεση της Αρχής θα κληθεί να επιτελέσει κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο της σιδηροδρομικής ασφάλειας, την παρακολούθηση της διαλειτουργικότητας, και την ενίσχυση της διαφάνειας και του ανταγωνισμού στις σιδηροδρομικές μεταφορές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση από το υπουργείο.