«Σύνοδος-κλειδί για το μέλλον του ΝΑΤΟ: Στο χείλος της διάλυσης!»

Κρίσιμη σύνοδος για το μέλλον του ΝΑΤΟ: Απειλείται με διάλυση

Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Αμυντικές Δαπάνες και Γεωπολιτική Σταθερότητα

Κατά τη διάρκεια της Σύνοδου Κορυφής της Συμμαχίας, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Χάγη της Ολλανδίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει την ανάγκη για φιλόδοξες και τολμηρές ενέργειες προκειμένου να ενισχυθούν οι αμυντικές ικανότητες των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση χαρακτηρίζεται από συνεχείς ανατροπές και αυξανόμενη αβεβαιότητα.

Οι ηγέτες των 32 κρατών-μελών θα εξετάσουν κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν τη διεθνή ασφάλεια, όπως η παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία, οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή καθώς και η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στις αμυντικές δαπάνες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες — υπό την καθοδήγηση του Ντόναλντ Τραμπ — να ασκούν πιέσεις για αύξηση της ευρωπαϊκής συμμετοχής στη Συμμαχία.

Συγκεκριμένα, προγραμματίζεται η πρόταση για αύξηση του στόχου των αμυντικών δαπανών στο 5% του ΑΕΠ από το υφιστάμενο 2%. Αυτή η πρόταση υποστηρίζεται επίσης από τον νέο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε. Ωστόσο, έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες ή ακόμη και αντίθεση απέναντι σε μια τόσο δραστική αύξηση.

Scroll to Top