Αύξηση Τιμών Ψαριών στην Ελληνική Αγορά
Παρά το γεγονός ότι τα ψάρια αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, η παρουσία τους στα τραπέζια πολλών οικογενειών έχει μειωθεί σημαντικά. Η οικονομική κατάσταση έχει καταστήσει τα ψάρια είδος πολυτελείας, είτε αυτά προέρχονται από τις τοπικές ψαραγορές είτε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, αναφέρθηκε στις αυξήσεις τιμών κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο MEGA. Ανάμεσα σε άλλα δήλωσε: «Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο.Πρώτον η υπεραλίευση, είναι το κόστος του παραγωγού, του ιχθυοπώλη και του ψαρά που έχουν μειωθεί τα καΐκια που βγαίνουν στη θάλασσα. Η τσίπουρα η μεγάλη πλέον ξεπερνάει τα 28 ευρώ, το ίδιο συμβαίνει και με τα μπαρμπούνια. Βλέπουμε μία αύξηση διπλάσια σε σχέση με πέρσι».
Στατιστικά για τις Τιμές Ψαρικών
Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ:
- Ιανουάριος: +7,1% (2,7% πληθωρισμός)
- Φεβρουάριος: +1% (2,5% πληθωρισμός)
- Mάρτιος: +7,3% (2,4% πληθωρισμός)
- Aπρίλιος: +8,9% (2% πληθωρισμός)
- Mάιος: +8,4% (2,5% πληθωρισμός)
Ετήσιες Αυξήσεις Τιμών στα Ψάρια (2024 – 2025)
Ψάρι | Tιμή πέρυσι (€) | Tιμή φέτος (€) |
---|---|---|
Γαύρος | 2.50€ | 4.50€ |
Sαρδέλα | 3€ | < td >8 .50 € td >|
23 ,50 €/kg | tr >
Aίτια Aυξήσεων Tιμών στον Κλάδο των Ψαρικών:The επαγγελματίες του κλάδου αποδίδουν την αύξηση στις τιμές στο υψηλό κόστος παραγωγής και μεταφοράς καθώς επίσης και στη μειωμένη εγχώρια αλιευτική παραγωγή. “Δεν υπάρχει σαρδέλα”. Ο Βασίλης Πέτρου από ένα γνωστό ιχθυοπωλείο ανέφερε στο MEGA ότι οι τιμές αγοράς για τη σαρδέλα έχουν φτάσει στα 12 ευρώ ανά κιλό ενώ παρατηρείται έλλειψη αυτού του είδους ψαριού στην αγορά παρά την εποχή τους. Tιμές Λιανικής Στην Αγορά Ρέντη – Αυξήσεις Σε Διάστημα Τεσσάρων Μηνών:
|