Η Ρωσία αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν
Σήμερα, Πέμπτη (3/7), η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε τα διαπιστευτήρια ενός νέου πρεσβευτή του Αφγανιστάν στη Μόσχα, καθιστώντας την πρώτη χώρα παγκοσμίως που αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.
«Πιστεύουμε ότι η επίσημη αναγνώριση της κυβέρνησης του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν θα ενδυναμώσει τη διμερή συνεργασία μας σε διάφορους τομείς»,δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του. Το ΥΠΕΞ τόνισε επίσης τις θετικές προοπτικές για τη σύναψη σχέσεων και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την Καμπούλ σε ζητήματα ασφάλειας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εμπορίου ναρκωτικών.
Επιπλέον, σημειώνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες στον τομέα του εμπορίου και της οικονομίας, ειδικά στους τομείς ενέργειας, μεταφορών, γεωργίας και υποδομών.
“Αυτή η γενναία κίνηση από τη Ρωσία είναι αξιοθαύμαστη και ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες”, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των Ταλιμπάν.
Ο Αμίρ Χαν Μουτάκι ανέφερε: «Εκτιμούμε αυτήν την τόλμη από πλευράς Ρωσίας και ελπίζουμε πως θα εμπνεύσει κι άλλους». Μέχρι σήμερα καμία άλλη χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως τους Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας τον Αύγουστο του 2021. Η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων μετά από δύο δεκαετίες πολέμου είχε ως αποτέλεσμα σοβαρές ανθρωπιστικές κρίσεις στο Αφγανιστάν.
Ωστόσο, χώρες όπως η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ουζμπεκιστάν και το Πακιστάν έχουν ήδη διορίσει πρέσβεις στην Καμπούλ δείχνοντας μια τάση προς αναγνώριση.
Η κίνηση αυτή από τη Ρωσία αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τους Ταλιμπάν καθώς προσπαθούν να μειώσουν την διεθνή τους απομόνωση. Είναι πιθανό οι εξελίξεις αυτές να παρακολουθούνται στενά από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν δεσμεύσει δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν ενώ έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους των Ταλιμπάν που συνέβαλαν στην απομόνωση αυτού του κράτους από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό κόσμο.
Σταδιακή οικοδόμηση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας-Ταλιμπάν
Η Ρωσία έχει αρχίσει σταδιακά να χτίζει σχέσεις με τους Ταλι μπάν.Όπως είχε δηλώσει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πέρυσι, οι δύο πλευρές είναι πλέον σύμμαχοι στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.Από το 2022 μάλιστα το Αφγανιστάν εισάγει φυσικό αέριο, πετρέλαιο και σιτηρά από τη Ρωσία.
Aξιολογώντας τις εξελίξεις αυτές πρέπει να σημειώσουμε πως οι Ταλι μπάν είχαν χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση στη Ρωσία μέχρι τον περασμένο Απρίλιο όταν άρθηκε η απαγόρευση αυτή. Η Μόσχα θεωρεί απαραίτητο να συνεργαστεί με την Καμπούλ λόγω μιας αυξανόμενης απειλής ασφαλείας που προέρχεται από ισλαμικές μαχητικές ομάδες στις γειτονικές περιοχές έως τη Μέση Ανατολή.
Tον Μάρτιο του 2024 ένοπλοι σκότωσαν 149 ανθρώπους κοντά στη Μόσχα σε μια επίθεση που ανέλαβε η ομάδα ΙΚ (Ιατρική Κοινότητα). Οι αμερικανικές αρχές δήλωσαν ότι υπεύθυνη ήταν η αφγανική εκδοχή αυτής της ομάδας γνωστή ως ISIS-K (ΙΚ Χορασσά). Οι Τali μπ άν διαβεβαιώνουν πως εργάζονται για τον περιορισμό παρουσίας αυτής στο έδαφος τους.
Δυτικοί διπλωμάτες ωστόσο επιμένουν πως οποιαδήποτε προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης εξαρτάται άμεσα από τις αλλαγές στάσης σχετικά με τα δικαιώματα γυναικών στο κράτος αυτό.
Οι Τali μπ άν έχουν κλείσει σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης πανεπιστήμια για κορίτσια ενώ επιβάλλουν περιορισμούς στις μετακινήσεις γυναικών χωρίς ανδρικούς συνοδούς. Δηλώνουν πάντως ότι σέβονται τα δικαιώματα αυτά σύμφωνα με μια αυστηρή ερμηνεία ισλαμικού νόμου.