«Ντόναλντ Τραμπ: Στο Τέξας μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες – Μια επίσκεψη που αναμένεται με αγωνία»

Ντόναλντ Τραμπ: Επισκέπτεται το Τέξας μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες

Ο πρόεδρος Τραμπ επισκέπτεται το Τέξας μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έφτασε σήμερα το απόγευμα στο Τέξας, μόλις μία εβδομάδα μετά τις φονικές πλημμύρες που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 120 άτομα και άφησαν πίσω τους εκατοντάδες αγνοούμενους και σκηνές απόλυτης καταστροφής. Μαζί με τη σύζυγό του Μελάνια, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί μια σύντομη επίσκεψη στην κομητεία Κερ, η οποία υπήρξε η πιο πληγείσα περιοχή με 96 θανάτους – ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται 36 παιδιά.

Οι πλημμύρες ξέσπασαν αιφνιδίως τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου,την ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ,εξαιτίας έντονων βροχοπτώσεων που επηρεάσαν κυρίως το κεντρικό τμήμα του Τέξας. Πολλοί κάτοικοι βρέθηκαν σε κατάσταση σοκ καθώς τα συστήματα προειδοποίησης απέτυχαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά.

Η επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι αρχές δέχονται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης τόσο σε τοπικό όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο.Επιπλέον, οι περικοπές στη χρηματοδότηση κρίσιμων υποδομών πολιτικής προστασίας που είχε προτείνει η κυβέρνηση Τραμπ τα προηγούμενα χρόνια έχουν προκαλέσει ανησυχίες.

Πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος δήλωσε ότι σκοπεύει να επισκεφθεί την περιοχή «για να συμπαρασταθεί στις οικογένειες» που πενθούν για τους χαμένους τους.Παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει στο παρελθόν πως οι Πολιτείες θα πρέπει να αναλαμβάνουν μόνες τους τη διαχείριση τέτοιων καταστάσεων, αυτή τη φορά κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Τέξας ώστε να επιτραπεί η άμεση κινητοποίηση ομοσπονδιακών πόρων.

Απαντώντας στις επικρίσεις σχετικά με την ανταπόκριση των αρχών στην κρίση αυτή, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ ανέφερε μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ (παλαιότερα Twitter) ότι «η αντίδραση του ομοσπονδιακού κράτους ήταν γρήγορη και αποτελεσματική». Ωστόσο όταν ερωτήθηκε αν σκοπεύει ακόμα να καταργήσει την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Κρίσεων (FEMA), ο πρόεδρος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν είναι κατάλληλη στιγμή» για τέτοιες συζητήσεις.

Η παρουσία του προεδρικού ζεύγους και οι αντιδράσεις των πολιτών καθώς και των τοπικών αξιωματούχων αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά το πολιτικό κλίμα εν όψει της εκλογικής χρονιάς.

Διάσωσή αγνοουμένων στο Τέξας

Σύμφωνα με πληροφορίες από τηλεοπτικό δίκτυο CNN, οι επιχειρήσεις διάσωσης της FEMA καθυστέρησαν λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων εξαιτίας ενός νέου κανόνα που υιοθέτησε η υπουργός για τον περιορισμό δαπανών.

Tην περασμένη εβδομάδα ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να απαντήσει στις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες οι περικοπές στην εθνική υπηρεσία μετεωρολογίας είχαν αρνητικές συνέπειες στη δυνατότητα ακριβούς προβλέψεως και έγκαιρης ειδοποίησης. Η εκπρόσωπος τύπου δήλωσε ότι η υπηρεσία εξέδωσε «ακριβείς προβλέψεις» εγκαίρως. Ωστόσο ο σερίφης της κομητείας Κερ ανέφερε πως ενημερώθηκε μόνο γύρω στις 4 ή 5 πμ για εκκλήσεις βοήθειας κατοίκων και παραθεριστών.

Σημαντική καθυστέρηση στα μηνύματα ειδοποίησης:

Στις 04:22 ένας πυροσβέστης ζήτησε επείγουσα αποστολή μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων της κοινότητας Χαντ λόγω αυξανόμενης στάθμης νερού στον ποταμό Γκουανταλούπε. Όμως ζητήθηκε αναμονή μέχρι κάποιος ανώτερος αξιωματούχος εγκρίνει την αποστολή αυτής της ειδοποίησης. Τα μηνύματα τελικά στάλθηκαν περίπου 90 λεπτά αργότερα γύρω στις 6 πμ ενώ κάποιοι κάτοικοι έλαβαν ενημέρωση έξι ώρες αργότερα.

Pεαλιστικά περισσότερους από 2.000 διασώστες μαζί με αστυνομικούς χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά κι ελικόπτερα εδώ και μία εβδομάδα προσπαθώντας απεγνωσμένα να εντοπίσουν τους αγνοούμενους πολίτες αλλά οι πιθανότητες εύρεσης επιζώντων είναι πλέον πολύ περιορισμένες.

Scroll to Top