Επένδυση 4 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση παραδοσιακών τεχνών στα Δημοτικά Σχολεία
Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την έγκριση κονδυλίου ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την προμήθεια υλικών που αφορούν σε υφαντική, κέντημα, πλέξιμο και κεραμική σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Με τη χρηματοδότηση αυτή, θα δημιουργηθούν μικρά εργαστήρια στα σχολεία όπου οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν αυτές τις παραδοσιακές τέχνες.
Ο τίτλος του προγράμματος είναι “Πολιτιστική Παιδεία – Εργαστήρια Δημιουργίας και Χειροτεχνίας” και περιλαμβάνει τη διαμόρφωση ειδικών χώρων χειροτεχνίας σε κάθε εκπαιδευτική μονάδα. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διδασκαλία των παραπάνω τεχνών και θα εφαρμοστεί σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας.
Η απόφαση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η πρόεδρος Βαγγελιώ Πλατανιά δήλωσε: «είναι δυνατόν τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για πλέξιμο και κεραμική στα δημοτικά! Να ’ναι καλά το Υπουργείο, τουλάχιστον θα μάθουν τα παιδιά να φτιάχνουν μόνα τους τα κεραμίδια που στάζουν πάνω απ’ τα κεφάλια τους. Ίσως πάλι να τα βάλουν να ετοιμάσουν τις φανέλες των φαντάρων …στα πλαίσια της πολεμικής προετοιμασίας. Σε αυτό το πλεκτό, οι γονείς δεν πρόκειται να βάλουν ούτε μία θηλιά».
Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας τονίζεται ότι η παραδοσιακή χειροτεχνία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ότι η μετάδοση αυτής στις νεότερες γενιές έχει σχεδόν εκλείψει. Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην κάλυψη αυτού του κενού ενώ παράλληλα ευθυγραμμίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO σχετικά με την εκπαίδευση στην πολιτιστική ποικιλότητα.
Σκοποί του Προγράμματος
Η απόφαση του υπουργείου επιδιώκει τη συστηματική διδασκαλία παραδοσιακών τεχνών καθώς επίσης τη δημιουργία συνθηκών που συνδυάζουν θεωρία και πρακτική εξάσκηση. Οι στόχοι περιλαμβάνουν:
- Aνάπτυξη δημιουργικότητας και φαντασίας μέσω πρακτικών ασκήσεων στις τέχνες αυτές.
- Καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης καθώς επίσης αυτοπεποίθησης στους μαθητές.
- Eνίσχυση δεξιοτήτων όπως η υπομονή, η παρατηρητικότητα και η επίλυση προβλημάτων.
- Pροώθηση ομαδικού πνεύματος μέσα από συνεργατικές δραστηριότητες.
- Aπομάκρυνση από ψηφιακές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα ή tablets κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.
- Kατανόηση της σημασίας διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω βιωματικών εμπειριών.
