Κριτική στην Κυβέρνηση για την Αγροτική Πολιτική
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζουν την απογοήτευσή τους προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατηγορώντας την για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και αδιέξοδα στον τομέα της γεωργίας. Η κριτική αυτή προήλθε μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου αναδείχθηκαν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ανεπαρκείς ρυθμίσεις για το αγροτικό πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς και αναποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των παραγωγών.
Μετά από 45 ημέρες κινητοποιήσεων από πλευράς των αγροτών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τους εκπροσώπους τους στο Μέγαρο Μαξίμου, προσπαθώντας να παρουσιάσει τις κυβερνητικές πολιτικές ως «success story».
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αντέτεινε ότι οι αγρότες δεν άκουσαν νέες προτάσεις αλλά επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις σχετικά με τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη στήριξη του ΕΛΓΑ, φθηνότερη τιμή πετρελαίου και ταχύτερες αποζημιώσεις. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα διαψεύδει τις κυβερνητικές δηλώσεις: το 2025 θεωρείται η χειρότερη χρονιά όσον αφορά τις πληρωμές στον αγροτικό τομέα τα τελευταία χρόνια. Οι βασικές ενισχύσεις μειώθηκαν από 722 εκατομμύρια ευρώ το 2024 σε 572 εκατομμύρια ευρώ το 2025.
Επιπλέον, η αναδιανεμητική ενίσχυση έπεσε από 171 εκατομμύρια σε 142.9 εκατομμύρια ευρώ ενώ η εισοδηματική ενίσχυση για νέους γεωργούς περιορίστηκε από 22 εκατομμύρια σε μόλις 14.9 εκατομμύρια ευρώ. Οι δικαιούχοι του προγράμματος Νέων Γεωργών παραμένουν απλήρωτοι.
Όσον αφορά στο θέμα του αγροτικού πετρελαίου, το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι έχει καταθέσει δύο φορές τροπολογία για αφορολόγητη τιμή στην αντλία που μέχρι πρόσφατα απορρίφθηκε λόγω φόβων περί λαθρεμπορίου. Παρά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μετά τις κινητοποιήσεις των αγρών δεν έχουν διευκρινιστεί οι λεπτομέρειες σχετικά με τον χρόνο εφαρμογής αυτού του μέτρου.
Για την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούν οι γεωργοί,η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερή: να καθοριστεί τιμή στα επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα με μόνιμες λύσεις που θα εξασφαλίσουν ουσιαστική μείωση κόστους.
Aπό την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε τον διάλογο που είχε ο πρωθυπουργός ως «επικοινωνιακή παράσταση», καταγγέλλοντας απειλές προς τους παραγωγούς και αδιέξοδα στην πολιτική της κυβέρνησης απέναντι στους ανάγκες του πρωτογενούς τομέα.Καλεί σε έναν γνήσιο διάλογο μαζί τους ώστε να βρουν κοινές λύσεις.
- Ρεύμα στα επτά λεπτά ανά κιλοβατώρα για τους γεωργούς.
- Aφορολόγητη τιμή πετρελαίου μέσω κάρτας αγρότη.
- Aπόλυτη αντίθεση στη συμφωνία Mercosur.
- Pλήρης αποζημίωση ζωικού κεφαλαίου μετά από επιδημία ευλογιάς.
- Aποζημίωση χαμένου εισοδήματος κτηνοτροφικών μονάδων.
- Eπιστροφή χρημάτων που έχουν καταχραστεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Aμεση διακοπή μέτρων κατάσχεσης κατά των παραγωγών.»
Η κατάσταση στον γεωργικό κλάδο είναι τεταμένη καθώς οι παραγωγοί απαιτούν ουσιαστικά μέτρα και βιώσιμες λύσεις ενώ η κυβέρνηση δέχεται έντονες επικρίσεις λόγω καθυστερήσεων και έλλειψη στρατηγικής αντιμετώπισης των ζητημάτων αυτών.
