Εξευγενισμός: Μια Νέα Πραγματικότητα στην Αθήνα
Ο εξευγενισμός (gentrification) αναφέρεται στη διαδικασία κατά την οποία μια περιοχή, συνήθως με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, αρχίζει να προσελκύει επενδύσεις και πιο εύπορους κατοίκους. Αυτή η αλλαγή οδηγεί σε αύξηση των τιμών και των ενοικίων,με αποτέλεσμα να μεταβάλλεται η φυσιογνωμία της γειτονιάς.
Στην Αθήνα, το φαινόμενο αυτό έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: πληθώρα Airbnb, πολυκατοικίες με κλειστά κουτιά για τα κλειδιά στις εισόδους τους, burger joints, κομμωτήρια και γυμναστήρια όπως crossfit ή pilates studios. Συχνά όλα αυτά συνυπάρχουν στο ίδιο τετράγωνο.
Αυτό το φαινόμενο είναι πλέον εμφανές σε πολλές περιοχές της πόλης. Ωστόσο, στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται μια πιο έντονη και επιθετική εκδοχή του. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα νέα καταστήματα αρνητικά ούτε κάθε ανανέωση σημαίνει καταστροφή. Υπάρχουν περιοχές που διατηρούν τον χαρακτήρα τους αλλά η αίσθηση είναι ότι η ισορροπία χάνεται και οι αλλαγές γίνονται υπερβολικές.
Εξάρχεια: Από πολιτικό σύμβολο σε επενδυτική ευκαιρία
Τα Εξάρχεια υπηρέτησαν για πολλές δεκαετίες ως το απόλυτο εναλλακτικό στέκι της πρωτεύουσας με στενούς δεσμούς προς το αναρχικό κίνημα και τις κουλτούρες του δρόμου. Ιστορικά μαγαζιά όπως το Floral έχουν κλείσει εδώ και χρόνια ενώ πρόσφατα έκλεισε κι ένα γνωστό σουβλατζίδικο.
Η περιοχή γύρω από την πλατεία Εξαρχείων έχει υποστεί δραματικές αλλαγές εν όψει της έλευσης του Μετρό (Γραμμή 4), καθώς έχουν εμφανιστεί πανάκριβα Airbnb και mainstream μπαρ.
Kουκάκι: Το «παιδί» του Airbnb
Pαλαιότερα θεωρούταν μια αδιάφορη γειτονιά αλλά μετά την ανάπτυξη του Μετρό (σταθμοί Ακρόπολη και Συγγρού-Φιξ) καθώς επίσης λόγω της άνθησης του Airbnb από τη δεκαετία του 2010 έγινε δημοφιλής στους επισκέπτες. Σήμερα οι τιμές των ενοικίων έχουν εκτιναχθεί ενώ οι κάτοικοι συχνά παραπονιούνται για την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών στην περιοχή τους.
Ψυρρή: Από ρακόμελα σε ξενώνες
Pολύς κόσμος θυμάται τα πρώτα ρακόμελα στα φοιτητικά τους χρόνια στο Ψυρρή πριν τη βαθιά κρίση που οδήγησε σε εγκατάλειψη της περιοχής. Σήμερα όμως γεμίζει από επισκέπτες με μπαρ που παίζουν δυνατή μουσική καθώς επίσης street food επιλογές παντού.
Kυψέλη στον κόσμο του gentrification
Η Κυψέλη έχει περάσει πολλές φάσεις στη ζωή της -από αστική περιοχή μέχρι υποβαθμισμένη- τώρα βιώνει τον εξευγενισμό. Η Φωκίωνος Νέγρη γεμίζει συνεχώς νέα καφέ ενώ παλιά διαμερίσματα ανακαινίζονται συνεχώς.
Μεταξουργείο – Κεραμεικός: Η νέα ανερχόμενη περιοχή
Aυτός ο χώρος κινείται στα όρια μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας ζωής με αρκετά Airbnb να κάνουν την εμφάνισή τους δίπλα σε νεοσύστατα καφενεία αλλά κι ακριβά εστιατόρια που προσφέρουν gourmet εμπειρίες αντί για απλή γαστρονομία.
Pετράλωνα
Sτην περιοχή αυτή ειδικά στα Άνω Πετράλωνα γίνεται αισθητός ο αυξανόμενος αριθμός νέων κατοίκων μέσω των δημόσιων συγκοινωνιών όπου οι στάσεις γεμίζουν καθημερινά.
Eμπoρικό Tρίγωνο:
Στην καρδιά αυτού του τριγώνου -Κολοκοτρώνη, Αιόλου- η αναβίωση ξεκίνησε εδώ αρκετά χρόνια πίσω όταν παλιά κτίρια βρήκαν νέο νόημα μέσα από πεζοδρομήσεις που προσέφεραν ζωντάνια στην αγορά.
