Σημαντική Επιχείρηση της ΑΑΔΕ κατά της Φοροδιαφυγής
Μια συντονισμένη επιχείρηση με την ονομασία «Supercars» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την ΑΑΔΕ και τους ελεγκτές της Διεύθυνσης Ελέγχων (ΔΕΟΣ), με αποτέλεσμα τη δέσμευση 229 πολυτελών αυτοκινήτων που φέρουν ξένες πινακίδες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οι έλεγχοι αποκάλυψαν πλήθος φορολογικών και τελωνειακών παραβάσεων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα (11/4).
Η συγκεκριμένη δράση σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων ανάλυσης κινδύνου και αξιοποίησε πληροφορίες από διόδια και τελωνεία, στοχεύοντας σε οχήματα υψηλής αξίας που κυκλοφορούσαν παράνομα. Η συνολική εκτιμώμενη αξία των δεσμευμένων αυτοκινήτων ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της φοροδιαφυγής στον τομέα αυτό.
«Δεσμεύτηκαν 229 πολυτελή ΙΧ με ξένες πινακίδες»
Οι ελεγκτές πραγματοποίησαν αιφνιδιαστικές εφόδους σε ποικιλία τοποθεσιών, όπως χώροι στάθμευσης, αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και δημοφιλείς επιχειρήσεις υψηλής επισκεψιμότητας. Σκοπός ήταν να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που χρησιμοποιούσαν ξένες πινακίδες για να αποφύγουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς το κράτος. Ανάμεσα στα κατασχεθέντα οχήματα βρίσκονται κάποια από τα πιο γνωστά και ακριβά μοντέλα παγκοσμίως, όπως Lamborghini, Porsche, Mercedes-Benz, Bentley, Audi και Ferrari. Ορισμένα εξ αυτών έχουν αξία έως 750.000 ευρώ ανά μονάδα.
Σοβαρές Παραβάσεις και Ποινικά Αδικήματα
Οι παραβάσεις που εντόπισε η ΑΑΔΕ περιλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα οικονομικών εγκλημάτων.Διαπιστώθηκαν περιπτώσεις μη ταξινόμησης των οχημάτων καθώς επίσης κυκλοφορίας τους από μη δικαιούχα πρόσωπα ή παράνομης παραμονής στην Ε.E..Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν επίσης σε ζητήματα υποτιμολόγησης καθώς και στη διαδικασία «πόθεν έσχες» για τις αγορές αυτές.
Πέραν των φορολογικών παραβάσεων όμως αναδείχθηκαν σοβαρά ποινικά αδικήματα: Σε ένα όχημα βρέθηκε ποσότητα κοκαΐνης ενώ άλλα είχαν πλαίσια που φαίνεται να είναι κλεμμένα ή παραποιημένα. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει άμεσα στην επιβολή προστίμων ενώ οι φάκελοι για τις ποινικές υποθέσεις θα διαβιβαστούν στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές.
