Δραματική Εβδομάδα για τους Ιδιοκτήτες Αυτοκινήτων: Αύξηση Τιμών Βενζίνης
Η τρέχουσα εβδομάδα προμηνύεται εφιαλτική για τους κατόχους αυτοκινήτων, καθώς οι τιμές της βενζίνης αναμένεται να εκτοξευθούν σε επίπεδα ρεκόρ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Αττικής,Νίκο Παπαγεωργίου,οι καταναλωτές θα δουν την τιμή της βενζίνης να ξεπερνά τα 2,10 ευρώ.
Η κατάσταση αυτή απορρέει από την αβεβαιότητα που επικρατεί στην περιοχή του Κόλπου λόγω των συνεχιζόμενων εντάσεων. Παράλληλα, η τιμή του πετρελαίου κίνησης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κοντά στο 1,80 ευρώ και αναμένεται να διατηρηθεί εκεί τις επόμενες ημέρες. Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε την ανάγκη παράτασης των μέτρων στήριξης καθώς είναι πιθανό οι τιμές να παραμείνουν υψηλές το καλοκαίρι ανεξαρτήτως της κατάληξης της σύγκρουσης.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η αγορά θα χρειαστεί τουλάχιστον τρεις μήνες για να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα παραγωγής.
Εκρηκτικές Τάσεις στην Αγορά Πετρελαίου
Στις διεθνείς αγορές πετρελαίου καταγράφεται νέο σοκ μετά τις πρόσφατες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με επιθέσεις στο Ιράν και τα χτυπήματα με drones στις χώρες του Κόλπου.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν σημαντική άνοδο τη Δευτέρα, με το Brent να ξεπερνά τα 111 δολάρια το βαρέλι και σχεδόν να φτάνει τα 112 δολάρια — το υψηλότερο σημείο από τις αρχές Μαΐου.Αντίστοιχα, το αμερικανικό αργό WTI υπερέβη τα 107 δολάρια συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ημερών. Οι αγορές αντιδρούν έντονα καθώς οι ελπίδες για αποκλιμάκωση της κρίσης μειώνονται δραστικά ενώ οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν τους φόβους μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.
Kαθοριστικό παράγοντα στην αύξηση των τιμών αποτέλεσαν οι επιθέσεις με drones σε στρατηγικούς στόχους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε ένα πλήγμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό barakah στα ΗΑΕ όπου οι αρχές χαρακτήρισαν την επίθεση «τρομοκρατική» δηλώνοντας ότι διατηρούν το δικαίωμα αντίδρασης.
Mε τη σειρά της η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι ανέκοψε τρία drones που εισήρθαν στον εναέριο χώρο της από το Ιράκ προειδοποιώντας πως θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της εθνικής ασφάλειας. Το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνεται περαιτέρω από πληροφορίες που θέλουν τον Ντόναλντ Τραμπ να συναντιέται με κορυφαίους συμβούλους εθνικής ασφάλειας ώστε να εξετάσει πιθανές στρατιωτικές επιλογές απέναντι στο Ιράν.
