«Το Μέλλον του Κόμματος Σαμαρά: Προβλέψεις και Αναλύσεις από Ειδικούς»

Που μπορεί να φτάσει το κόμμα Σαμαρά-Τι λένε αναλυτές

Η Εξέλιξη του Πολιτικού Τοπίου και οι Προοπτικές του Κόμματος Σαμαρά

Καθώς η αναδιάρθρωση της πολιτικής σκηνής προχωρά και οι πρώτες δημοσκοπικές ενδείξεις αρχίζουν να διαμορφώνονται, το κυρίαρχο ερώτημα που απασχολεί τον πολιτικό κόσμο είναι «μέχρι ποιο σημείο μπορεί να φτάσει εκλογικά το κόμμα Σαμαρά». Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις των επόμενων εβδομάδων δεν φαίνεται να προσφέρουν σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα, καθώς δεν αναμένεται η ίδρυση του κόμματος πριν από το καλοκαίρι, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθεί στις μετρήσεις που συνήθως σταματούν τον Αύγουστο.

Δημοσκοπήσεις Μόνο στην Προεκλογική Περίοδο

Οι επίσημες ανακοινώσεις για την ίδρυση του κόμματος προγραμματίζονται για το φθινόπωρο, πιθανόν αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογών. Έτσι, υπάρχει ο κίνδυνος η αποδοχή του νέου σχηματισμού να καταγραφεί αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αν αυτό συμβεί, θα πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση στην ιστορία της ελληνικής πολιτικής.

Η αβεβαιότητα και η έλλειψη πληροφοριών εντείνουν την περιέργεια σχετικά με τις αλλαγές που μπορεί να επιφέρει ο πρώην πρωθυπουργός στο πολιτικό σκηνικό.Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Alco, η δυνητική εκλογική επιρροή αυτού του υπό ίδρυση κόμματος υπολογίζεται στο 12%, κάτι που είναι αρκετά πιθανό να μεταφραστεί σε ψήφο.

Σημαντικά Ποσοστά και Εκτιμήσεις Αναλυτών

Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι η απήχηση του κόμματος Σαμαρά θα ξεπεράσει σίγουρα το 5%, καθώς υπάρχουν σημαντικές δεξαμενές ψηφοφόρων από τις οποίες μπορεί να αντλήσει υποστήριξη. Αυτές οι δεξαμενές βρίσκονται κυρίως στη Νέα Δημοκρατία αλλά και σε ψηφοφόρους που έχουν απογοητευτεί από αυτήν και έχουν μετακινηθεί στη ζώνη των αναποφάσιστων.

Οι ίδιοι κύκλοι πιστεύουν ότι ο βασικός πυρήνας των ψηφοφόρων που δηλώνουν σήμερα ότι σκοπεύουν να υποστηρίξουν τη ΝΔ δεν θα επηρεαστεί σημαντικά. Οι πιο έντονες επιπτώσεις λόγω της συντηρητικής φύσης αυτού του νέου φορέα αναμένονται μεταξύ των undecided voters καθώς επίσης στα κόμματα Ελπίδα για τη Δημοκρατία, Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής. Συνολικά φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε νέες εξελίξεις στον χώρο της «δεξιάς πολυκατοικίας».

Δ.Κ.

Κύλιση στην κορυφή