Η ΔΕΘ του 2023: Μια Σημαντική Πολιτική Στιγμή
Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης δεν είναι απλώς μια τυπική πολιτική εκδήλωση γεμάτη υποσχέσεις και εξαγγελίες για οικονομικά μέτρα. Αντίθετα, σηματοδοτεί την αρχή μιας εκτενούς προεκλογικής περιόδου.
Για τα τρία κυριότερα κόμματα της πολιτικής σκηνής, η συμμετοχή τους στη Θεσσαλονίκη συμπίπτει με μια κρίσιμη καμπή στην πορεία τους.
Η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να επανασυνδεθεί με κοινωνικές ομάδες που υπήρξαν θεμέλια των προηγούμενων εκλογικών της επιτυχιών μέσω ενός οικονομικού πακέτου, ενώ παράλληλα στοχεύει σε μια νέα νίκη. Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει ένα σημαντικό τεστ καθώς η πτώση στη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις αυξάνει την πίεση για δυναμική ανανέωση.
Από την άλλη, η ΕΛΑΣ έχει κάνει εντυπωσιακή είσοδο στην πολιτική σκηνή και καλείται να αποδείξει ότι η άνοδός της στις δημοσκοπήσεις δεν είναι απλώς συγκυριακό φαινόμενο αλλά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στην πολιτική ζωή.
Παρά τις διαφορετικές αφετηρίες τους, οι τρεις αρχηγοί προσέρχονται στη ΔΕΘ με έναν κοινό στόχο: τη μετατροπή των εξαγγελιών σε πολιτικά οφέλη.Αναλυτικά:
Νέα Δημοκρατία
Η ΝΔ επενδύει στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να επαναφέρει κοντά της ψηφοφόρους που συνέβαλαν στην πρόσφατη νίκη της το 2023 και αύξησαν τα ποσοστά της πάνω από 30%. Αυτό δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχουν ελπίδες ακόμα και για αυτοδυναμία. Οι κύριες ομάδες που θα στοχεύσουν τα μέτρα περιλαμβάνουν:
- Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αυτοί οι ψηφοφόροι στήριξαν τη ΝΔ αλλά δεν έχουν δει οφέλη από τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ πολλοί ανησυχούν για τη φορολόγηση.
- Συνταξιούχοι: Αποτελούν παραδοσιακά μία από τις πιο σημαντικές εκλογικές βάσεις της ΝΔ, ωστόσο η διαρκής ακρίβεια έχει περιορίσει σημαντικά την αγοραστική τους δύναμη.
- Aγρότες: Παρά τις αυξημένες δαπάνες παραγωγής που αντιμετωπίζουν, έχουν γίνει μάρτυρες σκανδάλων σχετικά με παράνομες επιδοτήσεις στον τομέα αυτόν.
PASOK
The PASOK βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο μετά την απώλεια της δεύτερης θέσης στις δημοσκοπήσεις.Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ είναι καθοριστικής σημασίας καθώς αν δεν υπάρξει βελτίωση μετά τις ανακοινώσεις εκείνες ή έστω αν δεν μειωθεί αισθητά η διαφορά από την ΕΛΑΣ, θα είναι δύσκολο να βρεθεί άλλη ευκαιρία επιστροφής πριν από τις επίσημες προεκλογικές διαδικασίες. Το κόμμα θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα κυβερνησιμότητας παρουσιάζοντας γνωστά και νέα στελέχη μαζί με αξιόπιστες προγραμματικές θέσεις.
E.L.A.S
The E.L.A.S., υπό τον Αλέξη Τσίπρα, έχει καταφέρει γρήγορα να κερδίσει τη δεύτερη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και βλέπει τη ΔΕΘ ως ευκαιρία όχι μόνο για αύξηση των ποσοστών αλλά και για εδραίωση του Τσίπρα ως βασικού αντιπάλου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει να παρουσιάσει το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του νωρίτερα από τον Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια αυτής της έκθεσης ώστε να δείξει ένα ρεαλιστικό σχέδιο δράσης απομακρύνοντας έτσι οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με προηγούμενες υποσχέσεις που παρέμειναν ανεφάρμοστες.
