Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύθηκε στα 101 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες στην Ελλάδα, καθώς πλησιάζει ο Χειμώνας και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης.
Αν ξεκινούσε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, η μέση τιμή σε εθνικό επίπεδο θα ήταν πάνω από 1,90 ευρώ το λίτρο.
Αυτή η τιμή είναι σημαντικά υψηλότερη από τα 1,10 ευρώ που ήταν η αρχική τιμή τον Οκτώβριο του 2025 και επίσης από τα 1,80 ευρώ που παρατηρήθηκαν στο τέλος της προηγούμενης περιόδου διάθεσης τον Απρίλιο. Τότε οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή είχαν ήδη προκαλέσει σοβαρές διακυμάνσεις στην αγορά ενέργειας.
Με την αύξηση της τιμής κατά 80 λεπτά ανά λίτρο,οι κάτοικοι μιας πολυκατοικίας που καταναλώνουν 1.000 λίτρα μηνιαίως θα πλήρωναν σήμερα περίπου 1.900 ευρώ. Πέρυσι όμως κατά την έναρξη της χειμερινής περιόδου είχαν δαπανήσει μόλις 1.100 ευρώ, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος ύψους 800 ευρώ.
Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να περιορίσει τις αυξήσεις στις τιμές και σύμφωνα με πληροφορίες έχει τρεις εναλλακτικές λύσεις στη διάθεσή της.
Εφόσον οι τιμές παραμείνουν σε αυτά τα υψηλά επίπεδα, θα εξεταστούν τα εξής σενάρια σύμφωνα με την ΕΡΤ:
- Άμεσες επιδοτήσεις στην αντλία. Αυτή η παρέμβαση θα μπορούσε να έχει άμεσο αντίκτυπο στη λιανική τιμή πώλησης.
- Αναθεώρηση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης,συμπεριλαμβανομένων των ποσών και των εισοδηματικών κριτηρίων ή των συντελεστών που λαμβάνουν υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε περιοχής για τον υπολογισμό της επιδότησης.
- Τα διυλιστήρια μπορεί επίσης να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή προσφέροντας εκπτώσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς ήδη παρέχουν επιδοτήσεις στο πετρέλαιο κίνησης και τη βενζίνη.
