Αρχαίο γλυπτό 3.500 ετών επιστρέφει στην Αίγυπτο από την Ολλανδία
Ένα γλυπτό ηλικίας 3.500 ετών επιστρέφει στην Αίγυπτο, ύστερα από την ανακάλυψη ότι είχε εξαχθεί παράνομα και βρισκόταν υπό την κατοχή της Ολλανδίας. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Ντικ Σουφ, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Το συγκεκριμένο γλυπτό απεικονίζει έναν υψηλό αξιωματούχο που χρονολογείται στη βασιλεία του φαραώ Τούθμωσις Γ΄ (1479-1425 π.Χ.), όπως ανέφερε το Reuters.
Η διαδρομή του γλυπτού προς την Ολλανδία
Πιστεύεται ότι το έργο είχε κλαπεί και μεταφερθεί παράνομα από την Αίγυπτο πιθανώς κατά τη διάρκεια των αναταραχών που προκάλεσε η Αραβική Άνοιξη το 2011 πριν εμφανιστεί στην αγορά τέχνης. Σύμφωνα με δηλώσεις του Σουφ, ανώνυμος πληροφοριοδότης ενημέρωσε τις αρχές για την παράνομη προέλευση του αντικειμένου και έτσι το «ιστορικό πολιτιστικό αντικείμενο κατασχέθηκε σε μια ολλανδική έκθεση τέχνης» στο Μάαστριχτ το 2022. Έρευνες που διεξήγαγε η ολλανδική αστυνομία σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτιστικής κληρονομιάς επιβεβαίωσαν ότι το γλυπτό είχε πράγματι λεηλατηθεί και αφαιρεθεί χωρίς άδεια από την Αίγυpto.
Ο έμπορος που κατείχε το αντικείμενο αποφάσισε να το παραδώσει οικειοθελώς μετά τις αποκαλύψεις.
Η διαδικασία επιστροφής
Η επίσημη παράδοση αυτού του αρχαίου κειμηλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2025, με τον πρέσβη της Αιγύπτου στην Ολλανδία να είναι αυτός που θα παραλάβει το γλυπτό. Η είδηση αυτή έρχεται μία ημέρα μετά τα εγκαίνια του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, όπου φιλοξενούνται πολύτιμοι θησαυροί.
