Σοβαρές Νομικές Ενστάσεις από τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξέφρασε σημαντικές νομικές ανησυχίες σχετικά με την απόφαση που απορρίπτει την ανάσυρση της δικογραφίας των υποκλοπών από το αρχείο. Οι δηλώσεις του έγιναν κατά τη διάρκεια του 2ου Συνεδρίου του Επιστημονικού Συνδέσμου Δικηγόρων «Οι Ποινικολόγοι», που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο άρθρο 43 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας,ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ τόνισε ότι η εμφάνιση νέων στοιχείων ή γεγονότων είναι επαρκής λόγος για να δικαιολογηθεί η επανεξέταση μιας υπόθεσης,ακόμα και αν αυτά δεν έχουν αποδειχθεί προηγουμένως.
«Το ποινικό ακροατήριο είναι ο κύριος χώρος όπου μπορούν να αναδειχθούν νέα στοιχεία», σημείωσε. Υπογράμμισε ότι τα πρακτικά και τα αποδεικτικά στοιχεία που προκύπτουν από τη διαδικασία στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο συνθέτουν έναν νέο και πιο ολοκληρωμένο φάκελο. «Δεν έχουν παρουσιαστεί νέα πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία στο ακροατήριο αυτού του δικαστηρίου και δεν έχει γίνει επίκληση αυτών από τους ενδιαφερόμενους», αναρωτήθηκε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπήρχαν αρκετοί λόγοι για να διαταχθεί περαιτέρω προκαταρκτική εξέταση.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος εστίασε στην εξαίρεση ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο εφαρμογής των σχετικών διατάξεων στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Με απασχολεί ιδιαίτερα το πώς ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός κατανοεί και εφαρμόζει τα άρθρα 14 και εξής σχετικά με τους λόγους εξαίρεσης καθώς και την υποχρέωση δήλωσης αποχής των δικαστικών προσώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια αυτού του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Επίκαιρα Ζητήματα Ειδικών Ποινικών Νόμων: Προκλήσεις για το Κράτος Δικαίου», που πραγματοποιείται στην αίθουσα της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, τιμήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με μια πλακέτα από τον κοσμήτορα της Νομικής Σχολής του ιδρύματος, Π. Γκλαβίνη, ως αναγνώριση της συνολικής προσφοράς του στη νομική επιστήμη καθώς και στον συνταγματικό διάλογο και στους δημοκρατικούς θεσμούς.
