Σοβαρά Επεισόδια και Πανικός στο Βόρειο Λονδίνο
Εκρηκτικές σκηνές και πανικός επικράτησαν στο βόρειο Λονδίνο, όταν εκατοντάδες άτομα εγκλωβίστηκαν στην είσοδο του φεστιβάλ Ghana Party in the Park, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν αρκετοί από αυτούς λόγω του συνωστισμού.
Άμεση Διακοπή της Διοργάνωσης και Διάψευση Επιθέσεων
Λόγω της επικίνδυνης κατάστασης και των τραυματισμών που προήλθαν από το πλήθος, οι διοργανωτές αποφάσισαν να τερματίσουν αμέσως τη διοργάνωση, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των παρευρισκομένων.Οι τοπικές αρχές διευκρίνισαν ότι οι αρχικές αναφορές για επιθέσεις με αιχμηρά αντικείμενα δεν ήταν αληθείς.
Σύμφωνα με την Daily Mail, το περιστατικό συνέβη στους Copthall Playing Fields στην περιοχή Μπάρνετ, όπου διεξαγόταν το ετήσιο πολιτιστικό φεστιβάλ της γκανέζικης κοινότητας στο Λονδίνο. Η προσέλευση ξεπέρασε τις δυνατότητες του χώρου, προκαλώντας έντονη συμφόρηση στην είσοδο.
Από τον συνωστισμό και την πίεση πολλοί άνθρωποι υπέστησαν ελαφρούς τραυματισμούς που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν απειλούν τη ζωή τους. Βίντεο από την περιοχή δείχνουν μεγάλη κινητοποίηση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με ασθενοφόρα και ελικόπτερα να σπεύδουν στον χώρο του φεστιβάλ.
Μαρτυρίες για Χάος και Αεροδιακομιδές
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές χάους καθώς διασώστες μεταφέρουν τραυματίες σε φορεία. Ένας 18χρονος επισκέπτης χαρακτήρισε την κατάσταση «απίστευτα χαοτική»,υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση ήταν «πολύ κακή». Άλλος επισκέπτης ανέφερε ότι χιλιάδες άτομα παρέμειναν έξω από τον χώρο χωρίς να μπορούν να εισέλθουν νωρίς το απόγευμα, εκτιμώντας ότι περίπου 1.000 άτομα περίμεναν έξω.
Happened yesterday in Enfield a Ghana festival close down by police after the people was crashed as people tried to get in..pic.twitter.com/3Pl0u5nHS8
Η Απόφαση για Οριστική Διακοπή
Σε ανακοίνωση τους το βράδυ του Σαββάτου οι διοργανωτές εξήγησαν πως η διακοπή του φεστιβάλ έγινε αποκλειστικά για λόγους υγείας και ασφάλειας. Στην περιοχή έφθασαν δυνάμεις της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων καθώς επίσης και πυροσβεστικά οχήματα. Μετά από συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές κρίθηκε πως η εκκένωση ήταν η πιο ασφαλής επιλογή για όλους τους παρευρισκόμενους.
N νωρίτερα είχαν αναφέρει ότι το φεστιβάλ θα σταματούσε προσωρινά λόγω ενός «σοβαρού περιστατικού» καλώντας τον κόσμο να αποφεύγει την περιοχή.
Απάντηση στις Φήμες περί Επιθέσεων
Aφού συνέβη το περιστατικό κυκλοφόρησαν στα social media αναφορές σχετικά με επιθέσεις μαχαιριών αλλά τόσο οι διοργανωτές όσο και η Μητροπολιτική Αστυνομία διέψευσαν αυτές τις πληροφορίες κατηγορηματικά. Η αστυνομία δήλωσε πως η ακύρωση οφείλεται αποκλειστικά στον υπερβολικό συνωστισμό που είχε ως αποτέλεσμα αρκετούς ελαφρούς τραυματισμούς καλώντας παράλληλα τον κόσμο να αποφεύγει την περιοχή αυτήν τη στιγμή.
Tο Ghana Party in the Park οργανώνεται από το 2005 κι έχει καθιερωθεί ως η μεγαλύτερη υπαίθρια εκδήλωση της γκανέζικης κοινότητας εκτός Αφρικής προσελκύοντας κάθε χρόνο πάνω από 8.000 επισκέπτες αφιερωμένο στη μουσική, τον πολιτισμό καθώς επίσης στη γαστρονομία της Γκάνας.
