«Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη: Η Γυναίκα που Σημάδεψε το Videogate στην Κύπρο – Προφίλ, Σπουδές και Δράση»

Η γυναίκα στο επίκεντρο του Videogate στην Κύπρο: Το προφίλ της Φιλίππας Καρσερά-Χριστοδουλίδη, οι σπουδές και η δράση της

Σκάνδαλο στην Κύπρο: Η Φιλίππα Καρσερά-Χριστοδουλίδη στο επίκεντρο

Η πολιτική αναταραχή έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες ένα σκάνδαλο που έχει συγκλονίσει την Κύπρο, με αφορμή βίντεο που αποκαλύπτει υποψίες για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη. Στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, γαμπρός της Φιλίππας Καρσερά-Χριστοδουλίδη. Όπως ήταν αναμενόμενο,η πρώτη κυρία βρίσκεται στη «δίνη του κυκλώνα»,καθώς οι φερόμενες ως «ύποπτες» χορηγίες σχετίζονται με τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης και τις δραστηριότητές του.

Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την απόφασή της να παραιτηθεί από τη θέση της στην Επιτροπή του ΑΦΚΣ λόγω μιας «ανηλεούς επίθεσης» που δέχεται στα κοινωνικά δίκτυα τόσο η ίδια όσο και τα παιδιά της, καθώς και για μια συντονισμένη «διασπορά ψευδών ειδήσεων» και ανυπόστατων κατηγοριών.

Το προφίλ της Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη

Η κ. Καρσερά-Χριστοδουλίδη γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 24 Φεβρουαρίου 1977 και είναι πρόσφυγας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο. Είναι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών καθώς επίσης Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών από το Πάντειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, ενώ έχει αποκτήσει πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακό στις Πολεμικές Σπουδές στο Kings College του Λονδίνου.

Επαγγελματικά, η κ. Καρσερά-Χριστοδουλίδη έχει υπηρετήσει σε διάφορους οργανισμούς όπως η Υπάτη Αρμοστεία Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρεσβεία στην Αθήνα καθώς επίσης στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της πρώτης κυριαρχίας της Κύπρου στο Συμβούλιο ΕΕ. Διετέλεσε αναпληρώτρια γενική γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο υπουργείο Εξωτερικών και σύμβουλος του Προεδρίου υπό τον Νίκο Αναστασιάδη μεταξύ 2018 έως 2021.

Η γνωριμία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο γάμος τους ξεκίνησε όταν γνωρίστηκαν το Νοέμβριο του 1999 ως νέοι ακόλουθοι στο υπουργείο Εξωτερικών. Σε προηγούμενη συνέντευξη είχε δηλώσει: «Αυτό που μου έκανε εντύπωσή ήταν πόσο ευγενικός ήταν ο Νίκος». Παντρεύτηκαν το 2001 κι έχουν τέσσερις κόρες: Ιωάννα, Φοίβη, Αικατερίνη και Δέσποινα.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών στήριξε ενεργά τον σύζυγό της μέχρι την εκλογή του ως ο όγδοος Πρόεδρος της Κυπέλλου Δημοκρατίας το Φεβρουάριο του 2023 με ποσοστό 51,92% των ψήφων.

Δραστηριότητες ως πρώτη κυρία

Aπό τη θέση αυτή είναι πρόεδρος στον ΑΦΚΣ αλλά επίσης συμμετέχει σε πολλές φιλανθρωπίες εστιάζοντας σε θέματα παιδείας για όλα τα παιδιά αλλά κι ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για όλους τους νέους ανεξαρτήτως καταγωγής ή αναπηρίας.

Kριτική σχετικά με τις αποφάσεις του συζύγου

Pολυάριθμες φορές έχει δεχθεί επικρίσεις ότι επηρεάζει τις αποφάσεις του συζύγου της στον πολιτικό στίβο. Αυτή είχε δηλώσει πως δεν εμπλέκεται στα πολιτικά ζητήματα λέγοντας: «Θα παραμείνω αυτό που είμαι», προσδιορίζοντας ότι διαθέτει ισχυρή αίσθηση δικαιοσύνης.

Tην τελευταία περίοδο δέχεται αυξανόμενη κριτική λόγω των εξελιξεων γύρω από το Videogate. Με αφορμή την παραίτηση από τον AΦΚΣ τόνισε πως οι επιθέσεις εναντίον αυτής εντάθηκαν μετά την ανάληψη καθηκόντων τον Μάρτιοτου ’23 ειδικά μετά την αύξηση προϋπολογισμού για τα έτη ’24-’25 . Διαβεβαίωνε πάντως ότι θα συνεχίζει να υποστηρίζει τους ευάλωτους ανθρώπους “διακριτικά”.

Scroll to Top