«Η βενζίνη στα 2 ευρώ: Μια νέα εποχή με ζοφερές προβλέψεις»

Η ακριβή βενζίνη ήρθε για να μείνει: «Νέα πραγματικότητα η τιμή κοντά στα 2 ευρώ» – Η ζοφερή πρόβλεψη

Αναμένοντας τις Νέες Τιμές Καυσίμων

Παρά την πρόσφατη ελαφριά πτώση στις τιμές της βενζίνης λόγω της μείωσης στην τιμή του πετρελαίου, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να περιμένουν επιστροφή στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον πόλεμο, σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Καυσίμων, Γιώργο Ασμάτογλου.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ το πρωί της Τετάρτης (15/4), ο κ. Ασμάτογλου ανέφερε ότι «η τιμή κοντά στα 2 ευρώ ανά λίτρο φαίνεται πως θα αποτελέσει τη νέα πραγματικότητα». Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν θα υπάρξει επιστροφή στα προ πολέμου επίπεδα αν δεν μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης, οι οποίοι παραμένουν υψηλοί σε όλη την Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση που βιώνουν οι καταναλωτές από την αρχή του πολέμου στο Ιράν στις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Ασμάτογλου εξήγησε ότι «παρατηρείται μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου», καθώς η τιμή έχει υποχωρήσει από τα 100-104 δολάρια το βαρέλι στα περίπου 95 δολάρια. Ωστόσο, τόνισε ότι δεν πιστεύει πως η τιμή θα πέσει σημαντικά ή θα επιστρέψει στα προ πολέμου επίπεδα.

Παρά τη μείωση των διεθνών αγορών στο αργό πετρέλαιο, οι καταναλωτές συνεχίζουν να βλέπουν υψηλές τιμές στην αντλία. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «Το πετρέλαιο ως τελικό προϊόν διύλισης παραμένει πολύ ακριβό», γεγονός που περιορίζει τις μειώσεις για τους καταναλωτές.

Προβλέψεις για τις Τιμές Βενζίνης

“Έχουμε δει να υποχωρούν οι τιμές κυρίως στο πετρέλαιο και λιγότερο στη βενζίνη”, δήλωσε προσθέτοντας ότι η αποκλιμάκωση φτάνει στους καταναλωτές με καθυστέρηση: “Οι διεθνείς τιμές μετακυλίονται στα πρατήρια μετά από περίπου τέσσερις ημέρες και μπορεί να χρειαστούν έως και 15 ημέρες στην περιφέρεια”. Όπως σημείωσε: “Οι τιμές κάτω από τα 2 ευρώ περιλαμβάνουν και το επίδομα των 20 λεπτών που δόθηκε στα διυλιστήρια μέχρι τον Μάιο. Όταν αυτό αποσυρθεί, είναι πιθανό να δούμε ξανά αυξήσεις”.

Όσο αφορά το μέλλον των καυσίμων, ο κ. Ασμάτογλου εκτίμησε ότι “η νέα πραγματικότητα γύρω από την τιμή κοντά στα 2 ευρώ φαίνεται αναπόφευκτη”. Ίσως υπάρξουν μικρές διακυμάνσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω αλλά γενικά αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα. Σύμφωνα με τον ίδιο η μόνη ουσιαστική προϋπόθεση για μια σημαντική πτώση των τιμών είναι μια φορολογική παρέμβαση: “Δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής στα προ πολέμου επίπεδα χωρίς τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης”, τόνισε.

Κύλιση στην κορυφή