«Μάρκο Ρούμπιο: Η Ομιλία που Υπερασπίζεται τον Τραμπ και το MAGA με Στρατηγική για το 2028»

Η ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο από την Πνύκα, με φόντο την Ακρόπολη, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα μέσα ενημέρωσης όπως το Bloomberg και η Washington Post. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες χώρες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ωστόσο οι προειδοποιήσεις του προς την Ευρώπη παραπέμπουν σε κριτικές που έχουν διατυπωθεί στο παρελθόν από την κυβέρνηση Τραμπ και έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους Ευρωπαίους συμμάχους. Αυτές οι κριτικές αφορούν κυρίως τη μαζική μετανάστευση,ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας και τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την κλιματική αλλαγή.

washington Post: Οι αιχμές Ρούμπιο προς την Ευρώπη και η σύγκριση με τον Βανς

Το πρακτορείο Washington Post επισημαίνει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η κυβέρνηση Τραμπ έχει προσπαθήσει να επηρεάσει τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη.Στο πλαίσιο αυτό, ασκεί πιέσεις στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και να δώσουν μεγαλύτερη σημασία στις χριστιανικές αξίες καθώς και στην ιστορική τους κληρονομιά. Ο Ρούμπιο εξέφρασε αυτή τη θέση καθαρά στην ομιλία του λέγοντας ότι «η Ευρώπη μπορεί να ξυπνήσει από τον μακρύ της λήθαργο και να αναζωπυρώσει τη φλόγα που άναψε εδώ πριν από χιλιετίες». Σε αντίθεση με τον αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς, θεωρείται πιο ήπιος.

Οι φιλοδοξίες πίσω από την ομιλία του

Η Washington Post εστιάζει επίσης στις ευρύτερες φιλοδοξίες που υπονοούνται πίσω από την ομιλία του Ρούμπιο, οι οποίες σχετίζονται με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2028.Η παρουσίασή του φαίνεται περισσότερο σαν ενός πολιτικού που επιθυμεί να διεκδικήσει τη διακυβερνητική κληρονομιά του κινήματος MAGA. Στην ομιλία αυτή προσπάθησε να εντάξει το σύνθημα «Πρώτα η Αμερική» σε μια ευρύτερη δυτική παράδοση εθνικής φιλοδοξίας και αναγέννησης.

“Έχουμε πολλά ακόμη να μάθουμε από τους άνδρες της αρχαίας Ελλάδας”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η παραγωγή της ομιλίας ήταν εντυπωσιακή καθώς περιλάμβανε τέσσερις κάμερες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, μία εκ των οποίων ήταν τοποθετημένη σε γερανό.

Η παρουσίαση έρχεται σε μια περίοδο όπου ο Τζέι Ντι Βανς προετοιμάζεται για πιθανή υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2028 ενώ ο Ρούμπιο αποφεύγει συστηματικά ερωτήσεις σχετικά με τις δικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

Στην παρέμβασή του όχι μόνο υπερασπίστηκε τις εξωτερικές πολιτικές της κυβέρνησης Τραμπ αλλά κοίταξε επίσης προς το μέλλον περιγράφοντας πώς θα πρέπει οι Ηνωμένες Πολιτείες να εξελιχθούν: “Η πορεία που θα ακολουθήσουμε θα καθορίσει αν η Δύση θα διατηρήσει τη θέση της στην κορυφή ή αν θα συμβιβαστεί με ένα μέλλον μαρασμού”.

Ο Ρούμπιο επαίνεσε επίσης την πολιτική ζωή της αρχαίας Ελλάδας ως οργανωμένη γύρω από “την άμιλλα” ενώ επικρίνοντας τον υπερβολικό φιλελευθερισμό δήλωσε ότι αυτός οδηγεί σε χαμηλότερους δείκτες ποιότητας ζωής “ώστε κανείς να μην χάσει”.

Tι είπε στην ομιλία του Μάρκο Ρούμπιο

Aναφέρθηκε σε σημαντικούς εκπροσώπους της αρχαιότητας παρουσιάζοντας ένα όραμα για κυριαρχία και αναγέννηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ επέκρινε άλλες δυτικές χώρες γιατί επέτρεψαν στις ένοπλες δυνάμεις τους να αποδυναμωθούν παραχωρώντας κυριαρχία σε διεθνείς οργανισμούς.

“Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σταυροδρόμι”,τόνισε προσθέτοντας πως τα επόμενα χρόνια θα είναι κρίσιμα ώστε η Δύση “να κρατήσει τη θέση της στον κόσμο ή αλλιώς θα συμβιβαστεί”.

“Επιλέγουμε λοιπόν ν’ ενισχύσουμε τη δύναμή μας χωρίς καμία απολογία – ν’ ανακτήσουμε τον έλεγχο κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων μας”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Κύλιση στην κορυφή