Ανακαλύφθηκε 1.700 ετών χειρόγραφο της “Οδύσσειας” στην Ολλανδία: Μια σπάνια εύρεση ανάμεσα σε σελίδες βιβλίου!

Μοναδικό Αρχαιολογικό Εύρημα στην Ολλανδία

Ένα σπάνιο αρχαιολογικό εύρημα ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Ολλανδία, όταν ένα κομμάτι της ομηρικής «Οδύσσειας», ηλικίας 1.700 ετών, βρέθηκε κρυμμένο ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Σύμφωνα με πληροφορίες από το CBS News, το χειρόγραφο χρονολογείται γύρω στο 300 μ.Χ. και είναι ένα από τα μόλις 30 σωζόμενα δείγματα αυτού του είδους παγκοσμίως.


Διαβάστε: Η “Οδύσσεια” ξεπέρασε το “Jurassic World” και έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία της Worldwide

Η ανακάλυψη πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Mark de Kreij, καθηγητή Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο Radboud, κατά τη διάρκεια της μελέτης μιας συλλογής πρώιμων χριστιανικών κειμένων. Αν και αρχικά οι ειδικοί πίστευαν ότι επρόκειτο για αιγυπτιακό έγγραφο του 7ου αιώνα, ο ερευνητής αναγνώρισε αμέσως τους στίχους του Ομήρου. Το κομμάτι έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός τραπουλόχαρτου και περιέχει κείμενο και στις δύο πλευρές. Παρά τις φθορές από την υγρασία και την αποχρωμάτισή του, διατηρεί πολύτιμες πληροφορίες.


“Οδύσσεια”: Μια Σπάνια Ανακάλυψη στην Ολλανδία

Pιχνίστηκε ότι ίσως αποτελούσε τμήμα μιας αρχαίας «έκδοσης τσέπης», που ανήκε σε κάτοικο της όασης Φαγιούμ στην Αίγυπτο. Το περιεχόμενο προέρχεται από τη 12η ραψωδία και συγκεκριμένα αφορά τη γνωστή σκηνή όπου οι πεινασμένοι σύντροφοι του Οδυσσέα καταβροχθίζουν τα ιερά βόδια του θεού Απόλλωνα.

Σύμφωνα με τον Δρ. De Kreij,η επιβίωση αυτού του κομματιού δεν είναι καθόλου τυχαία. Η συγκεκριμένη ραψωδία βρίσκεται περίπου στη μέση του έπους, ένα σημείο που παραδοσιακά προστατεύεται καλύτερα καθώς τα βιβλία φθείρονται συνήθως εξωτερικά προς τα μέσα. Σε δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο ερευνητής εξέφρασε τον ενθουσιασμό του λέγοντας πως αισθάνεται σαν «κυνηγός θησαυρών» και υπογράμμισε ότι η ανακάλυψη κάτι τόσο όμορφου και σπάνιου αποδεικνύει περίτρανα πως έχει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο.

Κύλιση στην κορυφή