«Ουκρανία: Σκάνδαλο Διαφθοράς με Δ drones – Πολιτικοί και Αξιωματούχοι στο Επίκεντρο»

Ουκρανία: Σκάνδαλο διαφθοράς σε προμήθειες drones με εμπλοκή πολιτικών προσώπων και αξιωματούχων

Σκάνδαλο Διαφθοράς στην Ουκρανία: Εμπλοκή Κρατικών Αξιωματούχων

Το Σάββατο,οι αρχές που ασχολούνται με την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός εκτενούς σχεδίου διαφθοράς που σχετίζεται με κρατικές συμβάσεις για την προμήθεια στρατιωτικών drones και συστημάτων παρεμβολής σήματος σε υπερβολικές τιμές.

Σε δημόσια δήλωση μέσω κοινωνικών δικτύων, επισημάνθηκε ότι εμπλέκονται ένας εν ενεργεία βουλευτής, δύο τοπικοί αξιωματούχοι και αδιευκρίνιστος αριθμός μελών της Εθνοφρουράς. Ήδη έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες NABU και SAPO, η λειτουργία του κυκλώματος στηριζόταν στη σύναψη συμβάσεων με προμηθευτές σε διογκωμένες τιμές, προσφέροντας στους συμμετέχοντες προμήθειες που φτάνουν έως το 30% της συνολικής αξίας κάθε σύμβασης.

Η αποκάλυψη αυτή ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά την ψήφο του νόμου από τη Βουλή της Ουκρανίας που αποκαθιστά πλήρως την ανεξαρτησία των ελεγκτών και των εισαγγελέων που μάχονται κατά της διαφθοράς. Η επαναφορά αυτής της ανεξαρτησίας κρίθηκε απαραίτητη μετά από μαζικές διαδηλώσεις λόγω προηγούμενης απόφασης να τεθούν υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα, μια κίνηση που είχε προκαλέσει τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα από την αρχή της ρωσικής επίθεσης το 2022.

Η Πολιτική Αντίδραση του Ζελένσκι

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ευρείες εξουσίες λόγω πολέμου και συνεχίζει να απολαμβάνει υποστήριξη από τον λαό. Ωστόσο, βρέθηκε αντιμέτωπος με μια σπάνια πολιτική αναδίπλωση. Η επιλογή του να θέσει τις δύο Αρχές υπό τον έλεγχο του γενικού εισαγγελέα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πανεθνικής κοινωνικής αναταραχής εν μέσω πολέμου.

Απαντώντας στις έντονες αντιδράσεις των πολιτών, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «άκουσε τη δυσαρέσκεια του κόσμου» και παρουσίασε ο ίδιος στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της ανεξαρτησίας των δύο Αρχών, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα.

Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε θετικά από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ουκρανίας οι οποίοι είχαν ήδη εκδηλώσει ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες μιας τέτοιας παρέμβασης στην πορεία ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν προειδοποιήσει τον Ζελένσκι ότι η υποβάθμιση των NABU και SAPO θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πιθανότητες ένταξης στην ΕΕ.

Μετά τη συνάντηση του Σαββάτου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών αυτών οι οποίοι ενημέρωσαν για τα αποτελέσματα των ερευνών τους, ο Ζελένσκι επανέλαβε τη δέσμευσή του κατά της διαφθοράς: «Είναι ζωτικής σημασίας οι θεσμοί κατά της διαφθοράς να λειτουργούν αυτόνομα· ο νόμος που ψηφίσθηκε πρόσφατα τους παρέχει όλες τις δυνατότητες για έναν πραγματικό αγώνα κατά αυτού του φαινομένου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Scroll to Top