ΣτΕ: Συνταγματικό το Τεκμήριο Φορολόγησης για Ελεύθερους Επαγγελματίες – Τι Σημαίνει για τους Πολίτες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε ότι ο νόμος που αφορά την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών είναι σύμφωνος με το Σύνταγμα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου απέρριψε τις προσφυγές κατά της απόφασης Α1055/2024 του Διοικητή της ΑΑΔΕ,καταλήγοντας –με πλειοψηφία– στο συμπέρασμα ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος για ατομικές επιχειρηματικές δραστηριότητες είναι συνταγματικά αποδεκτός.Αξιοσημείωτο είναι ότι οι προσφυγές είχαν υποβληθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΔΣΑ), το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΟΕΕ) και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Το Δικαστήριο διευκρίνισε επίσης ότι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να αμφισβητούν τα τεκμαρτά εισοδήματα μέσω ενδικοφανών προσφυγών και δικαστικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας.

Η ανακοίνωση
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΣτΕ αναφέρεται:

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας
Σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 8 του π.δ. 18/1989, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 25 του ν. 4786/2021,
ανακοίνωσε τα εξής:

Στις ημερομηνίες 14.4.2025 και 2.5.2025 η Ολομέλεια συζήτησε επτά υποθέσεις σχετικές με τη διαδικασία καθορισμού του ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως προβλέπεται στα άρθρα 28Α – 28Δ του ν. 4172/2013 (Α΄167), υπό την προεδρία των Συμβούλων Κ. Λαζαράκη και Β. Μόσχου.

Το Δικαστήριο απέρριψε τις αιτήσεις ακυρώσεως κατά της απόφασης Α1055/9.4.2024 (Β΄2284) που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.8 του άρθρου 28Α για τον καθορισμό διαδικασιών αμφισβήτησης των παραγράφων 3 και 4 αυτού.

Πιο συγκεκριμένα, η δήλωση του κ.Πικραμένου σχετικά με την έκβαση των υποθέσεων που εξετάστηκαν στην Ολομέλεια στις 28 Μαρτίου έχει ως εξής:

«Στις ημερομηνίες αυτές η Ολομέλεια συζήτησε επτά υποθέσεις σχετικές με τη διαδικασία καθόδου στο ελάχιστο καθαρό εισόδημα για τους ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Η πλήρης απόφαση
Κατά πλειοψηφία, το Δικαστήριο έκρινε ότι:

ΙΙΙ: Η παραπάνω μέθοδος προσδιορισμού εισοδήματος είναι συνταγματικά ανεκτή.

IV: Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να αμφισβητήσουν το τεκμαρτό τους εισόδημα σύμφωνα με την παράγραφο τέσσερα μπορούν να υποβάλλουν αίτημα ελέγχου σύμφωνα με το άρθρο τέσσερα της επίδικης απόφασης και παράλληλα να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ). Σε περίπτωση τυχόν αποδοχής ή απόρριψης αυτής μπορεί να γίνει περαιτέρω προσφυγή σε διοικητικό δικαστήριο βάσει των γενικών διατάξεων των άρθρων72 [νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας] και63 [Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας], προβάλλοντας όσα ισχύουν στην αίτηση ελέγχου.

Η πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται βάσει των διατάξεων αυτών και υπόκειται επίσης σε ενδικοφανή προσφυγή.

Scroll to Top