Στρατηγική Αντιμετώπισης της Λειψυδρίας στην Ελλάδα
Το κρίσιμο ζήτημα της λειψυδρίας και οι κύριοι άξονες για την επίλυσή του συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τονίστηκε ότι η ανάπτυξη ενός εθνικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι επείγουσα μεταρρυθμιστική ανάγκη. Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να καλύψει τις άμεσες ανάγκες μας και ταυτόχρονα να προετοιμάσει τη χώρα για τις μελλοντικές προκλήσεις των επόμενων τριών δεκαετιών.
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό και πόρος ζωτικής σημασίας και μόνο έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται».Στη διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν λεπτομερώς επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε όλες τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο, σημειώνοντας μάλιστα ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος με τη μεγαλύτερη αύξηση θερμοκρασίας παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η παγκοσμίως όσον αφορά τον κίνδυνο λειψυδρίας. Η στάθμη των φραγμάτων βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα αποθέματα νερού στην Αττική έχουν μειωθεί κατά πάνω από 50% συγκριτικά με το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε μια ολιστική προσέγγιση για την επίλυση του ζητήματος αντί του κατακερματισμού που παρατηρείται σήμερα μεταξύ διαφόρων φορέων.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αναμορφώσει πλήρως το μοντέλο διαχείρισης υδάτων στη χώρα μας προς ένα πιο αποτελεσματικό σύστημα που θα ενσωματώνει περισσότερες επενδύσεις. Στην προσπάθεια αυτή θα αξιοποιηθούν νέες τεχνολογίες καθώς και εναλλακτικοί τρόποι παραγωγής νερού όπως η αφαλάτωση.
Οι Πέντε Κύριοι Άξονες Σχεδιασμού
- Το νερό ως δημόσιο αγαθό σύμφωνα με το Σύνταγμα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Bιώσιμες εταιρείες ύδρευσης, άρδευσης και αποχέτευσης με στόχο οικονομικά προσιτό κόστος για όλους τους χρήστες.
- Ολιστικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση όλων των απαραίτητων έργων μικρού ή μεγάλου μεγέθους.
- Eπείγουσες πρωτοβουλίες τους επόμενους έξι μήνες μαζί με εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πολίτες.
- Nέες τεχνολογίες καθώς επίσης συμπληρωματικοί τρόποι παραγωγής νερού (αφαλάτωση, ανακύκλωση).
Aναμένονται περαιτέρω εξειδικεύσεις στους παραπάνω άξονες στο κοντινό μέλλον. Ο σχεδιασμός αυτός θα θέσει επίσης τα θεμέλια για έργα που ήδη έχουν δρομολογηθεί ή βρίσκονται υπό εξέταση. Αυτή τη στιγμή εκτελούνται πάνω από 1.200 έργα σχετικά με τη διαχείριση υδάτων, εκ των οποίων 1.090 αφορούν στην ύδρευση ενώ 237 στην άρδευση. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα έργα έρχονται ως συμπλήρωση στα 278 που ολοκληρώθηκαν από το 2019 μέχρι σήμερα.
Tο γεγονός αυτό καθιστά σαφή την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις καθώς επίσης μια πιο οργανωμένη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό κοινωνικό και εθνικό ζήτημα αποτελεσματικά.