Δύο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά 2 και 5 ετών στην Ελλάδα

Δύο πιθανά κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα, 2 και 5 ετών αντίστοιχα, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας, την τελευταία εβδομάδα έχουν εντοπιστεί δύο νέα περιστατικά παιδιών τα οποία πληρούν τα κριτήρια του “πιθανού κρούσματος”” οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Το πρώτο αφορά ένα παιδί 5 ετών που παρουσίασε κοιλιακό άλγος χωρίς άλλα συνοδά συμπτώματα και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκαν αυξημένες τρανσαμινάσες >500 IU/ml, χωρίς να τεκμηριώνεται λοίμωξη ή άλλη αιτία που να δικαιολογεί την αύξηση αυτή.

Το άλλο παιδί ηλικίας 2 ετών παρουσιάζει από διμήνου βαθμιαία αύξηση των τρανσαμινασών, η οποία διαπιστώθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς να συνυπάρχει συμπτωματολογία.

Το πρώτο παιδί νοσηλεύτηκε, βελτιώθηκε και εξήλθε σε άριστη κατάσταση. Το δεύτερο εισήχθη στο νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε ευρύ διαγνωστικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί η αιτία της αύξησης των ηπατικών ενζύμων. Ο έλεγχος απέβη αρνητικός και σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας του το παιδί παρέμεινε σε άριστη κατάσταση.

Οξεία ηπατίτιδα: Σχέση κορονοϊού και αδενοϊού 41
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα συνδυασμό ιών και φαίνεται πως πρόκειται για το αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης του αδενοϊού 41 με τον κορονοϊό.

Έχει ξεκαθαριστεί πως το εμβόλιο για τον κορονοϊό δεν ευθύνεται για τα περιστατικά, καθώς τα παιδιά κάτω των πέντε ετών δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσον αφορά, εντούτοις, παιδιά που νόσησαν με Covid, φαίνεται πως είναι πιθανή πλέον η υπόθεση του να προκαλεί την ηπατίτιδα ο αδενοϊός.

Τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Ελλάδα
Να υπενθυμίσουμε ότι τις προηγούμενες μέρες ακόμα τρία παιδιά είχαν αποτελέσει τα πρώτα κρούσματα στη χώρα μας και τώρα είναι καλά στην υγεία τους, χωρίς επιπλοκές. Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Scroll to Top