Νετανιάχου: ‘Με άφησαν να κοιμάμαι πριν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ισχυρίζεται ότι ανώτατοι αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας αποφάσισαν σκόπιμα να μην τον ενημερώσουν και να μην τον ξυπνήσουν κατά τις κρίσιμες ώρες πριν από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Σε ζωντανή μετάδοση μέσω Instagram την Τρίτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι αν είχε λάβει έγκαιρη ενημέρωση, θα είχε θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τον στρατό, θα είχε διατάξει την Πολεμική Αεροπορία να είναι έτοιμη για άμεση δράση και θα είχε δώσει εντολή για εξουδετέρωση οποιουδήποτε προσπαθούσε να πλησιάσει τα σύνορα από τη Λωρίδα της Γάζας.

Νετανιάχου σχετικά με την 7η Οκτωβρίου: Θα μπορούσα να είχα σταματήσει ακόμη και το μουσικό φεστιβάλ Nova

«Θα είχα κινητοποιήσει όλες τις κοινότητες, θα είχα ενεργοποιήσει όλους τους υπεύθυνους ασφαλείας και θα ζητούσα από την Πολεμική Αεροπορία να είναι έτοιμη για χτύπημα κατά οποιουδήποτε πλησίαζε τον φράχτη», ανέφερε, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Times of Israel,ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι ήταν σε θέση να ακυρώσει ακόμα και το μουσικό φεστιβάλ Nova,όπου εκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν υποστηρίζει πως δεν υπήρξαν καθόλου διεισδύσεις από τη Γάζα.

«Δεν λέω ότι κάποιοι [εισβολείς] δεν θα περνούσαν τον φράχτη», είπε προσθέτοντας ότι «είναι προφανές» πως πολλά από τα γεγονότα που συνέβησαν μπορούσαν να είχαν αποτραπεί.

”Γνώριζαν ότι θα κινητοποιούσα ολόκληρο τον στρατό”

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Νετανιάχου δείχνουν μια αλλαγή στην προσέγγισή του σε σχέση με προηγούμενες δηλώσεις του, όπου ανέφερε πως η κατάσταση μπορεί να ήταν διαφορετική αν είχε ξυπνήσει νωρίτερα πριν ξεκινήσει η επίθεση.

Τώρα προχωρά ένα βήμα παρακάτω υποστηρίζοντας ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας σκόπιμα απέφυγαν να τον ενημερώσουν επειδή φοβούνταν μήπως μια ευρεία κινητοποίηση εκ μέρους του Ισραήλ προκαλούσε ακριβώς την επίθεση που πίστευαν πως δεν επρόκειτο ποτέ να συμβεί.

Σε δηλώσεις του σε podcast τη Δευτέρα καθώς επίσης και σε συνέντευξή του στο φιλοκυβερνητικό Channel 14 την Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως υπήρχαν «αναρίθμητες ενδείξεις» που μαρτυρούσαν τις προθέσεις της Χαμάς για επίθεση. Σύμφωνα με αυτόν, αυτές οι ενδείξεις είχαν γίνει αντιληπτές από τους τότε επικεφαλής των IDF Χέρτσι Χαλεβί, Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ καθώς και της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Αχαρόν Χαλίβα.

Κύλιση στην κορυφή