Σχόλια του Αντιπροεδρου της ΕΚΤ για την Συναλλαγματική Ισοτιμία του Ευρώ
Ο Λουίς ντε Γκίντος, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δήλωσε την Τρίτη (1/7) ότι η αύξηση της αξίας του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια θα μπορούσε να δημιουργήσει προκλήσεις για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Ωστόσο, τόνισε ότι οι τρέχουσες τιμές δεν είναι ανησυχητικές. Σε μια σπάνια αναφορά σχετικά με τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, ο ντε Γκίντος ανέφερε στο Bloomberg ότι η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το ευρώ είναι πιο ανησυχητική από το ίδιο το επίπεδο.
«Πιστεύω ότι οι τιμές γύρω από τα 1,17 δολάρια ή ακόμα και τα 1,20 δολάρια δεν είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί ιδιαίτερα», δήλωσε ο Ισπανός αξιωματούχος κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της ΕΚΤ. Επιπλέον πρόσθεσε: «Μπορούμε να το αγνοήσουμε προς στιγμήν. Οποιοδήποτε επίπεδο πέρα από αυτό θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο θέμα, αλλά οι ρυθμοί των 1,20 δολαρίων είναι απολύτως αποδεκτοί».
Το ευρώ έχει επωφεληθεί σημαντικά λόγω της πτώσης του δολαρίου. Η ΕΚΤ συνήθως αποφεύγει να σχολιάσει τις κινήσεις του ευρώ και αναγνωρίζει απλώς ότι αποτελεί παράγοντα που επηρεάζει τις πολιτικές αποφάσεις. Ο Λουίς ντε Γκίντος επανέλαβε αυτή τη θέση λέγοντας: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη και την κατάσταση της συναλλαγματικής ισοτιμίας και ενσωματώνουμε αυτές τις πληροφορίες στις προβλέψεις μας». Πρόσθεσε επίσης πως «Αυτό είναι κάτι που παρακολουθούμε στενά αλλά δεν έχουμε στόχο κάποια συγκεκριμένη ισοτιμία».
Η πτώση του δολαρίου έχει ευνοήσει το ευρώ καθώς η επιθετική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ υπό τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην αγορά. Το νόμισμα κέρδισε περίπου 14% φέτος και πλησιάζει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα έναντι του αμερικανικού νομίσματος.
Από την πλευρά της ΕΚΤ, η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ χαρακτήρισε αυτή τη τάση ως «αντίφαση αλλά δικαιολογημένη». Ο Λουίς ντε Γκίντος υπογράμμισε επίσης: «Πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε οποιεσδήποτε υπερβολές».
Ανησυχίες για Πληθωρισμό και Εξαγωγές
Ο Μαρτέν Κάζακς, πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας Λετονίας σημείωσε πως οι προοπτικές για τον πληθωρισμό θα επηρεαστούν από τις κινήσεις στο νόμισμα κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις στα επιτόκια από πλευράς ΕΚΤ.
“Εάν υπάρξει περαιτέρω σημαντική ανατίμηση του ευρώ αυτό θα μπορούσε να πλήξει τον πληθωρισμό καθώς και τις εξαγωγές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Aπό την άλλη πλευρά ο Γκιντίμινας Σίμκος από την Κεντρική Τράπεζα Λιθουανίας επισήμανε πως η ενίσχυση του ευρώ χρειάζεται προσοχή: “Ιστορικά μιλώντας η τρέχουσα ισοτιμία δεν είναι ασυνήθης”, είπε προσθέτοντας “Ωστόσο ο γρήγορος ρυθμός αλλαγής σημαίνει πως πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε αυτήν τη κατάσταση”.